Applicability of limitative water-free production rate as case of field “B”

Cover Page


Cite item

Full Text

Abstract

Developing a field underlayed by bottom water still remains one of the main issues in petroleum industry. Numerous articles have been devoted to this issue offering methods for calculating the maximum water-free production rate on such fields. The paper shows such production rate calculated for the field “B”. In this paper we also calculated maximum waterfree production rate with different initial reservoir parameters and identified the dependence of the maximum water-free production rate from formation exposure, permeability and viscosity. Based on these dependences we selected criteria that allow potential application of maximum water-free production rate.

About the authors

M. A. Sarybayev

Филиал ТОО «КМГ Инжиниринг» «КазНИПИмунайгаз»

Author for correspondence.
Email: sarybayev_m@kaznipi.kz

директор департамента разработки месторождений

Kazakhstan, г. Актау

A. R. Kurbanova

Филиал ТОО «КМГ Инжиниринг» «КазНИПИмунайгаз»

Email: kurbanova_a@kaznipi.kz

специалист департамента разработки месторождений

Kazakhstan, г. Актау

References

  1. Телков А.П., Стклянов Ю.И. Образование конусов воды при добыче нефти и газа. – Изд. Недра, М., 1965, 164 с.
  2. Чарный И.А. Подземная гидрогазодинамика. – Гостоптехиздат, М., 1963, 397 с.
  3. Евдокимова В.А., Кочина И.Н. Сборник задач по подземной гидравлике. – Изд. Недра, М., 1979, 169 с.
  4. Посевич А.Г., Сидикходжаев Р.К., Джалилов М.М. К расчету динамики оптимального дебита скважин подгазовых нефтяных залежей с подошвенной водой в условиях аномально высоких пластовых давлений. – Узбекский журнал нефти и газа, № 1, 1997, с. 27-30.

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML

Copyright (c) 2019 Sarybayev M.A., Kurbanova A.R.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

This website uses cookies

You consent to our cookies if you continue to use our website.

About Cookies